openmonumentendag
Logo Cultuurraad Evergem - verenigd in cultuur

Open Monumentendag 09.09.2018


Open Monumentendag 2018 in Evergem staat dit jaar in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met de steun van het gemeentebestuur heeft de Cultuurraad Evergem een fietsroute uitgetekend langs een aantal gebouwen en plaatsen met een 100 jaar oud verhaal. Een groot deel van het Meetjesland was Etappengebiet en Ertvelde was zelfs een Kommandantur. De Evergemse dorpen lagen tot op de dag van de wapenstilstand 11 november 1918 onder Duits artillerievuur.

Deze brochure gidst je door Evergem, Kerkbrugge/Langerbrugge, Doornzele, Ertvelde en Sleidinge. Het 37 km lang traject heeft 2 startplaatsen (Sleidinge en Ertvelde) en kan ingekort worden. De fietstocht loopt hoofdzakelijk langs landelijke wegen en kerkwegels en wordt door pijlen bewegwijzerd. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om even halt te houden bij een drankje.

Bijzondere plaatsen die in dit boekje staan worden onderweg duidelijk aangeduid.

 In 2009 nam het bestuur van de Cultuurraad de draad op. De gemeente Evergem was reeds langere tijd afwezig op de landkaart van Open Monumentendag.

 

Ondanks het gebrek aan een erfgoedcel in Evergem, namen toch een aantal bestuursleden het initiatief om opnieuw deel te nemen aan de Open Monumentendag die elk jaar begin september wordt georganiseerd. Dit is geen Vlaams evenement. Ook de andere gewesten van het land nemen deel. Zelfs andere Europese landen kennen ook een dergelijke dag waarop monumenten uit ons rijk verleden voor het publiek worden open gesteld.

 

Open Monumentendag wil de bevolking en de overheid in Vlaanderen sensibiliseren om collectief zorg te dragen voor het onroerend erfgoed en het roerend en immaterieel erfgoed dat er deel van uitmaakt. Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologisch patrimonium maar ook varend, rijdend, rollend en vliegend erfgoed kan deel uitmaken van het programma.

CULTUURRAAD EVERGEM    Goeiingen 21, 9940   Evergem, 09 357 44 41      © All Rights Reserved     Privacy