Open Monumentendag 10.09.2017

Naar aanleiding van het Europese thema voor Open Monumentendag 2017, "Erfgoed en Natuur", heeft de cultuurraad Evergem, met steun van het gemeentebestuur, een unieke fietsroute uitgestippeld langs monumenten en landschappen in en om Evergem.

Tijdens deze fietstocht van 30 km (die kan ingekort worden) kom je via kerkwegen, jaagpaden, boswegels en rustige plattelandswegen langs merkwaardige plaatsen.

Aan de hand van een brochure maak je kennis met de herkomst van straatnamen, de geschiedenis van plaatsen en wetenswaardigheden over enkele monumenten.

Onderweg kan je halt houden voor een drankje, o.a. in de voormalige hovenierswoning op het kasteeldomein van Wippelgem en in de authentieke Bierkamer te Ertvelde.

 

De bewegwijzerde fietstocht van ca. 30 km, die individueel kan gereden worden, start vanaf 10 u aan CC Stroming, Weststraat 31 te Sleidinge. De laatste aankomsten zijn voorzien rond 18.00 uur (eveneens aan CC Stroming).

Op het einde van de tocht ontvangen de deelnemers, na het verzamelen van 3 stempels, als herinnering een originele afdruk van een linosnede die speciaal voor OMD in Evergem wordt gemaakt (oplage: 200ex.).

 

De brochure krijg je bij de start of kan je ook als PDF verkrijgen door een mailtje
aan comm[at]cultuurraadevergem.be

 

 

In 2009 nam het bestuur van de Cultuurraad de draad op. De gemeente Evergem was reeds langere tijd afwezig op de landkaart van Open Monumentendag.

 

Ondanks het gebrek aan een erfgoedcel in Evergem, namen toch een aantal bestuursleden het initiatief om opnieuw deel te nemen aan de Open Monumentendag die elk jaar begin september wordt georganiseerd. Dit is geen Vlaams evenement. Ook de andere gewesten van het land nemen deel. Zelfs andere Europese landen kennen ook een dergelijke dag waarop monumenten uit ons rijk verleden voor het publiek worden open gesteld.

 

Open Monumentendag wil de bevolking en de overheid in Vlaanderen sensibiliseren om collectief zorg te dragen voor het onroerend erfgoed en het roerend en immaterieel erfgoed dat er deel van uitmaakt. Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologisch patrimonium maar ook varend, rijdend, rollend en vliegend erfgoed kan deel uitmaken van het programma.

 

© Cultuurraad Evergem

TOP

Cultuurraad Evergem

 

Goeiingen, 21

9940   Evergem

09 357 44 41